Sofia Spark Fest
31.08.17

Над 100 безплатни забавления за всички възрасти в трите дни на SOFIA SPARK FEST

Южният парк посреща най-големия градски фестивал с целодневна програма под мотото "Градът е на всички"

Първото издание на най-големия безплатен фестивал на открито в София SOFIA SPARK FEST ще бъде открито с представяне на изложбата „People of Sofia“. Проектът ще оживее на голямата поляна в Южния парк, за да покаже вдъхновяващите лица и истории на София, които са неразделна част от уловените мигове от живота на столицата. "People of Sofia" е проект, чиято цел е да покаже разнообразните светове, стаени в на пръв поглед безличната софийска тълпа. Изложбата "People of Sofia" ни вдъхновява да опознаем себе си, запознавайки се с останалите.

Освен града и неговите лица, SOFIA SPARK FEST ще даде възможност на своите гости да се запознаят и с далечните космически хоризонти. Благодарение на екипа на "Космически предизвикателства" посетителите на фестивала ще имат шанса за разберат какво е да се занимаваш с изучаване на Космоса в България. Те ще представят нагледно образователната програма на организацията, която ежегодно събира екип от млади ентусиасти и им възлага да построят прототип на космически проект, давайки им възможност да се срещнат с водещи експерти по космически изследвания от цял свят. Как можете да станете кадети в космическата програма "Космически предизвикателсва" ще разберете на 15 септември на голямата поляна в Южния парк, а на 16 септември екипът на "Космически предизвикателсва" ще направи мултимедийно представяне на курса "Space port" - над 150 часа онлайн лекции, които под формата на игра представят всички важни теми, свързани с Космоса.

На първия учебен ден част от програмата на SOFIA SPARK FEST ще бъде и проектът "Европейски ден на спорта в училище", посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците чрез забавление и нови видове спорт. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа, като по този начин спомогне за повишаване на усещането за "принадлежност към училището" за всеки участник. Организацията, благодарение на която инициативата ще се случи в България на 29 септември тази година - сдружение "BG Бъди активен", ще бъде основна част от програмата и във втория ден на фестивала, когато ще запознае гостите с "Мястото" - първия по рода си мащабен Placemaking проект в България, насочен към промяна на публичните пространства. Проектът "Мястото" се ангажира с подобряване на публичните пространства, инвестиране в нови и различни места, които отговарят на нуждите на местните жители. Как публичните пространства в града могат да се превърнат в живи и ценни пространства за цялата общност и как местните жители да ги припознаят като "техни"? Това са част от въпросите, чиито отговори посетителите на фестивала ще получат от сдружение "BG Бъди активен".

В събота фестивалната програма започва още в 9.00 ч. сутринта с целодневна спортна програма, която ще продължи до 18.30 ч. и включва безплатни занимания по йога, стречинг, зумба, пилатес, канго, спининг и много други.

Освен разнообразни спортни занимания, съботата на SOFIA SPARK FEST ще премине и под знака на голямото почистване на Южния парк, което ще бъде открито в 9.30 ч. от певицата Поли Генова и водещият и продуцент Андрей Арнаудов. Всички желаещи да се включат в най-мащабната доброволческа инициатива у нас - кампанията "Да изчистим България заедно" на bTV Media Group, могат да се присъединят към любимите си лица от телевизионния екран и да помогнат за преобразяването на Южния парк. За всички ще бъдат осигурени ръкавици, чували и подаръци, след като заявят своето присъствие на e-mail: daizchistim@sparkfest.bg.

В деня на София, 17 септември, най-големият столичен фестивал на открито ще посрещне най-малките и техните семейства с разнообразна програма и работилници по изкуство, кулинария и спорт, както и детски куклени представления, и дори уъркшоп по създаване на приказни истории с актрисата Мая Бежанска. Напълно безплатно децата ще могат да се запознаят и да свирят на различни видове музикални инструменти в рамките на работилниците на "Music play".

SOFIA SPARK FEST се организира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и със съдействието на Столична община и с медийното партньорство на bTV Media Group, webcafe.bg, chronicle.bg, BSS Media Group. Ментори и водещи на фестивала ще са Митко Павлов и Йоанна Драгнева.

Програмата и инициативите на SOFIA SPARK FEST може да следите на www.sparkfest.bg и във Facebook.